Kunnallisvaaliehdokkaana Lahessa 2021

 Moikka!

Korona kurimuksen keskellä tapahtuu kaikenlaista. Ensin oltiin etäopetuksessa välttäen kontakteja, sitten siirryttiin lähiopetukseen maskien ja etäisyyksien määrääminä ja lopuksi uudestaan etään. Tuli tehtyä aikamoinen digiloikka.

Helmikuussa vaihdoin työtehtäviäni ammattillisesta opettajasta pedagogiseksi suunnittelijaksi. Suurin muutos oli päivittäisen opetuksen osuuden putoaminen, mutta edelleen samoissa kuvioissa pyöritään. Hieman kurkitaan toiselta puolen.

Asioissa on joskus tekijöitä, jotka pyrkivät jarruttamaan eteenpäin menoa. Ei ne asiat välttämättä ole merkki huonosta, vaan asettuessaan niinsanotusti poikkiteloin, tulee siitä tekijä, johon haluaisi saada muutosta. Siksi osasyy työtehtävien vaihtoon oli, että halusin saada hieman muutos asioihin, jotta opiskelijat ja myös opettajat kokisivat kehitystä ja parantaisi niin opintoja kuin työtehtäviä.

Politiikka on ollut mulle hieman mysteeri. Toki olen ottanut kantaa asioihin järjestötasolla, mutta kiinnostus päästä myös vaikuttamaan päätöksen tekoon lisääntynyt. Harrastustoiminnassa olen ollut järjestöjen hallituksissa ja puheenjohtajana ja viimeisimpänä järjestön luottamustehtävissä valtuuston jäsenenä.

Mutta varsinaisen politiikan tekeminen on nyt alkanut. Olen ollut varsin kokeilevainen eri puolueitten suhteen, löytämättä kuitenkaan varsinaista "kotia". Ennemminkin olen äänestäjänä ollut kiinnostavien asioitteni takana ja se on johtanut valintaan äänestettäessä ehdokasta.

Nyt kuitenkin jonkinlaisen poliittisen kodin olen löytänyt Liike Nyt -puolueen riveistä. Mikä siis on minut sinne johtanut? Uutuuden viehätys? Hjalliksen terävät puheet? Vai mikä? No, ainakin ensimmäisenä on avoimuus. Olen usein miettinyt erilaisissa päätöksen teoissa, kuinka päätökset jäävät usein miten perustelematta tai edes avaamatta jäsenille. Toki perään ei ole huudettu eikä tietenkään ole tahallisesti tehty huonoja päätöksiä. Ei vaan ole avattu jäsenille mihin päätökset perustuvat.

Liike Nyt toi markkinoille Nettiparlamentin. Se on paikka, jossa myös vaalien välillä voi ottaa kantaa asioihin. Yleensä vaalien alla asiat tulevat esiin, nousevat puheeksi, aiheuttaa kovaakin keskustelua, kunnes vaalien jälkeen keskustelu laimenee. Nyt onkin mahdollista muuttaa tätä näkemystä. On toki demokratian tukipilareita, että on edustajat valitaan, pystytään tekemään päätöksiä, jotka vievät asioita eteenpäin. Tulee tilanteita, missä oma näkemys häviää toisten näkemyksille. Mutta asiat etenevät ja elämä jatkuu. Nettiparlamentissa onkin paikka, missä voidaan perustella päätöksiä, mitä on valtuustossa päätetty. Ei asioita kannata jäädä jankkaamaan, jos oma asia ei edennytkään, mutta löytyy kuitenkin perustelut sille, miksi tuli tämä ja tämä päätös.

Opettajan työssä havaitsin, että koulumaailmassa on asioita, mitä vaatisivat selvittämistä. Perusopetuksen maailmassa tapahtuu muutoksia ja myös toisen asteen koulutus kokee muutoksia. Tämä näkyy tavalla tai toisella opettajan työssä. Opettajan työoloihin on pyritty saamaan muutoksia työehtojen avulla, mutta tämä ei välttämättä ole ollut riittävä ratkaisu. Kunnallisella tasolla ei voida vaikuttaa työehtoihin, mutta oloihin voidaan tehdä jotain. Mitä ne keinot ovatkaan, pyrkimys on vaikuttaa opettajien jaksamiseen työssä sekä lasten ja nuorten hyvinvoinnin parantamiseen.

Lähdin siis kunnallisvaaliehdokkaaksi Liike Nyt Lahden riveihin, ehdokasnumeroni on 61. Mukana on myös muita hyviä ehdokkaita numeroilla 62 - 66. Jatketaan tästä myöhemmin lisää...

#liikenytlahti #nastola #lahti

Kommentit

Suositut tekstit