Ennakkoäänestys on alkanut, #kunnallisvaalit2021

 Moi! Sade ropisee katolla. On kuin olisi jo syksy. Tuulee ja sataa...

Syksystä tulee mieleen koulun alkamiset. Oppilaat ja opiskelijat aloittavat syksyistä urakkaansa tulevaisuutensa eteen ja opettajat jälleen opettamisen. Koulu ja opiskelu on Suomessa onkin yhteiskuntamme etuoikeuksia. Ei välttämättä koko maailmassa ole mahdollisuutta siihen, mitä meillä on.

Mutta koulutusjärjestelmäämme koetellaan monilla tavoin. Erilaiset säästöt vaikuttavat niin oppilaiden kuin opettajien kouluarkeen. Ei välttämättä ole se sama koulu missä edellinen lukuvuosi päättyi, ei välttämättä ole sama opettaja kuin viime vuonna ja voi olla, että ryhmäkokokin on kasvanut viime lukuvuodesta. Ja oppilaan tarvittava tuki voi olla suppeampaa kuin aiemmin.

Lahdessa kuten muissakin kunnissa opetuksen laatu kärsii säästöistä. On toki myönnettävä, että rahaa ei ihan itsestään tule kouluille, se on kerättävä veroina ja valtion tukina. Lisäksi kuntien on huolehdittava muista sen velvollisuuksista kuten katujen hoito.

Liike Nyt haluaa vaikuttaa perusopetuksen rahoitukseen pitkäjänteisellä työllä, jotta voidaan tavoitaa hyvä lasten ja nuorten koulutusmahdollisuus. Pitkäjänteisellä työllä tarkoitetaan, että voidaan ylläpitää jo kehitettyä ja jatkaa kehitystä siten,että lahtelaisilla lapsilla ja nuorilla on unelmaa tulevaisuudesta. Meidän vanhempien on toki kannettava vastuuta tästä päivästä, mutta myös mahdollistaa tulevaisuuden tekijöiden syntymisen rakentamaan tätä Suomea.

Oppimisympäristöinä koulujen on oltava turvallisia kaikille, emme saa antaa koulukiusaamisen viedä kenenkään unelmaa, emmekä erilaisuuden oppimisen keinossa torpata kenenkään unelmaa tulevaisuudesta. Tarvitsemme kaikkia ja yksi etumme on siihen mahdollistava koulutus.

Nykyinen valtakunnan päättävä elin eli eduskunta on hyväksynyt oppivelvollisuuden laajentamisen. Asialla on hyvä puoli, syrjäytymisen riskiä halutaan minimoida. Ja tällä hetkellä tehdään asialle paljon valmisteluja eri oppilaitoksissa. Toki huolestuttaa rahoitus, ollaanhan kuitenkin menossa veronmaksajan taskuun.

Oli mikä tilanne tahansa, rahassa ei kuitenkaan kaikkea voida mitata. Mutta valitettavasti se on yksi tekijöistä, joka vaikutaa. Liike Nyt ehdokkaat ovat tehneet kunnallisaloitteen rahoituspohjan laajentamiseksi perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen tueksi. Aloitteella halutaan vaikuttaa rahoituksen vakiinnuttaminen, jotta hyvä opetuksen laatu saavutetaan ja myös opettajien tärkeä työ saa tukea.

Linkki kuntalaisaloitteeseen 

#liikenytlahti #lahti #nastola

Liike Nyt ehdokkaat Lahdessa






 

Kommentit

Suositut tekstit